(function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o), m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga');ga('create', 'UA-36183148-3', 'auto'); ga('send', 'pageview');Q&A - allesoverdarmonderzoek.nl

Goed voorbereid naar een coloscopie

brochure2

De meest gestelde vragen over het darmonderzoek

Ben je je aan het voorbereiden op het darmonderzoek en heb je daar nog vragen over? Kijk hieronder in de lijst met onderwerpen of jouw vraag erbij staat.

Alcohol/Roken

Mag ik alcohol drinken voorafgaande aan het darmonderzoek?

Het is niet verstandig om alcohol te drinken voor het onderzoek. Dit heeft nl. effect op de werkzaamheid van het roesje. Daarbij kan de alcohol een sterkere werking hebben omdat u een dag niet heeft gegeten.

Heeft roken voorafgaand aan het darmonderzoek invloed op de uitslag?

Roken heeft geen invloed op de uitslag van uw darmonderzoek.

Mag ik wel wijn drinken tijdens een vezelarm dieet?

U mag wijn drinken tijdens een vezelarm dieet in de dagen voorafgaande aan het onderzoek. Volg daarnaast altijd de instructies op die u vanuit het ziekenhuis heeft gekregen.

Mag ik na mijn darmonderzoek weer alcohol nuttigen?

Als u een roesje heeft gehad is het advies om 24 uur geen alcohol te nuttigen.

Algemeen

Moet ik mijn gebitsprothese uitdoen?

U hoeft uw gebitsprothese niet uit te doen voor het onderzoek.

Is het verstandig iemand mee te nemen?

Het is zeker verstandig iemand mee te nemen, vooral als je een roesje krijgt. Na uitslapen mag je dan namelijk niet deelnemen aan het verkeer, niet rijdend, maar ook niet fietsend of lopend.

Mag mijn partner bij de coloscopie aanwezig zijn?

Dit verschilt per ziekenhuis en aan de lokale afspraken die gemaakt zijn. Het is niet aan te raden. Soms vallen mensen flauw of stellen veel vragen waardoor de scopie verstoord wordt. Je partner zal ook als eerste de diagnose zien die gesteld wordt zonder uitleg op dat moment.

Wordt het darmonderzoek volledig vergoed?

Het is inderdaad zo dat, op uw eigen risico na, het darmonderzoek betaald wordt door uw verzekeringsmaatschappij. De zorgverzekeraar meldt soms dat deze met bepaalde zorgaanbieders geen contracten heeft, om bezoek aan deze instellingen te ontmoedigen. Ook zonder contract kan een zorgaanbieder het darmonderzoek declareren bij de verzekeraar. De afhandeling voor de instellingen is omslachtiger, maar is wel mogelijk.

Wat zijn de kosten van een darmonderzoek?

De kosten van een darmonderzoek zijn lastig vast te stellen, omdat dit onderzoek binnen een bepaalde diagnose valt, waaraan een prijs is gekoppeld. Deze prijzen verschillen enigszins per ziekenhuis, maar zullen niet heel veel uit elkaar lopen. De kwaliteit is afhankelijk van diegene die het onderzoek doet. De Maag, Darm, Leverarts wordt met enige regelmaat door hun beroepsvereniging hierover gemonitord en dit komt de kwaliteit ten goede.

Hoe lang duurt het inwendig darmonderzoek?

Het onderzoek duurt ongeveer 30 minuten. Daarna blijf je nog ongeveer een uur tot anderhalf uur in het ziekenhuis.

Kan misselijkheid ontstaan na een darmonderzoek?

Het komt niet vaak voor dat mensen misselijk zijn na een darmonderzoek. Als dit voorkomt verdwijnt deze vaak spontaan als het eetpatroon en de ontlasting weer normaal zijn. Is dit niet het geval neem dan contact op met uw huisarts.

Waarom zit er 6 jaar tussen twee darmonderzoeken?

De termijn waarop een controle darmonderzoek dient plaats te vinden, wordt bepaald aan de hand van het aantal gevonden poliepen, de grootte van de gevonden poliepen, de locatie van de gevonden poliepen en de samenstelling van de gevonden poliepen. Elk item levert bepaalde punten op en bij de totaalscore hoort een advies omtrent de termijn.

Ik heb een kunststofhartklep en krijg vooraf vaak antibiotica bij onderzoeken.

Tegenwoordig is dit niet meer nodig voor een onderzoek van de dikke darm. Vroeger werd dit wel gedaan.

Mag ik na het darmonderzoek zelf rijden?

Na een roesje mag je niet deelnemen aan het verkeer, ook niet lopen of fietsen. Neem dus iemand mee die je naar huis kan brengen. Ook het werken met machines en het nemen van belangrijke beslissingen kun je beter een dag later weer oppakken.

Alternatieven coloscopie

Ik heb slechte ervaringen met de inwendige coloscopie. Is er een alternatief?

Een alternatief voor een coloscopie kan eventueel een CT-colografie zijn. U kunt dit het beste met uw behandelend arts bespreken. Niet altijd is de CT-colografie een goede vervanger voor de coloscopie.

In welk ziekenhuis kan ik terecht voor een darmonderzoek door middel van videocapsule?

Videocapsule onderzoeken van de dunne darm kunnen bijna in elk groot ziekenhuis worden uitgevoerd. Dit geldt niet voor de dikke darm. Meer informatie over darmonderzoek met de videocapsule.

Wat is het verschil tussen een normale en een speciale darm CT-scan?

Bij de laatste wordt er in de darm koolzuurgas geblazen waardoor afwijkingen in de darm beter te zien zijn dan bij een normale CT. Soms moet er ook nog contrastmiddel worden gedronken om de ontlasting te kleuren zodat deze te onderscheiden is van de poliepen.

Bevolkingsonderzoek

Ik heb last van wormpjes, kan ik nu wel aan het bevolkingsonderzoek deelnemen?

Deze zgn. aarsmaden zijn ongevaarlijk, maar soms wel vervelend. Ze beschadigen het darmslijmvlies niet. U kunt gewoon aan het darmonderzoek deelnemen.

Wanneer ontvang ik een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek? Ik ben 60 jaar.

Het bevolkingsonderzoek gaat tussen 2014 en 2019 geleidelijk van start. Het kan dus kloppen dat u nog geen uitnodiging hebt ontvangen. Uw geboortejaar bepaalt wanneer u voor het eerst een uitnodiging krijgt. Meer informatie vindt u op de website van het RIVM.

De ontlastingstest was bij mij positief. Wat betekent dat? Ik heb verder geen klachten.

Een positieve uitslag houdt in dat er sporen van bloed zijn gevonden in uw ontlasting. Dit betekent dat u in uw dikke darm ergens hele kleine beetjes bloed verliest. Dit kan komen door poliepen, dikke darm kanker, maar ook door ontstekingen of soms wordt er niets gevonden. Het is een soort rode vlag om verder onderzoek te doen. Ook al hebt u geen klachten. Eventuele afwijkingen willen we in een zo vroeg mogelijk stadium ontdekken.

Bezorgdheid

Kan ik een half jaar, na de gastroscopie, toch slokdarmkanker ontwikkelen?

Belangrijk is om uit te zoeken waar de klachten vandaan komen zodat er een goede behandeling kan volgen. De kans dat er zich in zo een korte tijd slokdamkanker kan ontwikkelen is uiterst klein.

Kan tijdens een scopie van de slokdarm en maag mijn maag beschadigen?

Dit is theoretisch mogelijk, maar uiterst zeldzaam en geeft direct al tijdens of in de uren na scopie ernstige klachten. Vaak is dan chirurgisch ingrijpen noodzakelijk. Als ingrepen worden gedaan in de maag (o.a. oprekken, poliepen verwijderen) is de kans hierop groter. Echter dit soort ingrepen worden maar weinig gedaan.

Ik heb slechte ervaringen met de inwendige coloscopie. Is er een alternatief?

Een alternatief voor een coloscopie kan eventueel een CT-colografie zijn. U kunt dit het beste met uw behandelend arts bespreken. Niet altijd is de CT-colografie een goede vervanger voor de coloscopie.

Ik vind het inwendig onderzoek vreselijk eng, je hoort zoveel rare verhalen.

Je vindt inderdaad heel wat indianenverhalen op internet over de coloscopie. De overgrote meerderheid van de darmonderzoeken verloopt zonder problemen, daar hoor je dan ook niets van. De enkelingen die een nare ervaring hebben gehad laten dit meestal wel weten. Zorg in elk geval dat je goed geïnformeerd bent over wat er komen gaat. Stel van tevoren al je vragen aan je arts. Als je alles weet, ben je minder nerveus, kun je je beter ontspannen en is het onderzoek voorbij voor je het weet.

Is een inwendig onderzoek echt zo pijnlijk?

Of de coloscopie pijnlijk is hangt van een aantal factoren af. Als je hebt gekozen voor een roesje, merk je bijna niets van het onderzoek. Als je zonder roesje het onderzoek ondergaat en je kunt je slecht ontspannen, dan kan het onderzoek een pijnlijke ervaring zijn. Maar als je je goed kunt ontspannen, dan valt het mee. Velen vinden eigenlijk de voorbereiding, het laxeren voorafgaand aan het onderzoek vervelender dan het onderzoek zelf.

Is een darmonderzoek pijnlijker met een spastische darm?

Mensen met een spastische darm ervaren meer pijn bij dezelfde prikkeling van de darm vergeleken met gezonde mensen. Tijdens het darmonderzoek wordt lucht in de darm geblazen wat een opgeblazen gevoel geeft en soms komt er om een bocht te nemen, druk op de darmwand. Dit kan dus betekenen dat een darmonderzoek iets pijnlijker is bij patiënten met een spastische darm door deze verhoogde gevoeligheid. In dit geval is een roesje aan te raden.

Ik moet de coloscopie opnieuw laten doen. Ik ben bezorgd.

In ongeveer 3 tot 4 procentvan de coloscopieën lukt het niet om de darm volledig te bekijken. Meestal is de oorzaak gelegen in een lange darm of slingerende darm, waardoor de endoscoop uitbocht in de darm en het einde niet gehaald wordt. Omdat daar eerder poliepen hebben gezeten is het wel raadzaam om dit stuk goed te bekijken.

Wat zijn de risico’s van het inwendig onderzoek?

De risico’s bij dit inwendig darmonderzoek zijn erg klein. Wel kan er een enkele keer tijdens het darmonderzoek een bloeding ontstaan, vooral als er een poliep is verwijderd of hapjes zijn genomen. De kans hierop neemt toe bij gebruik van bloedverdunners. Het risico op een dergelijke bloeding is 1 op 500. Heel soms ontstaat een gaatje in de darmwand. De kans hierop is groter als de darmwand ernstig ontstoken is of vernauwd, als er uitstulpingen zijn of wanneer een poliep is verwijderd. De kans hierop is ongeveer 1 op 1000.
Krijg je binnen 24 uur last van bloedingen of ernstige pijnklachten of koorts, bel dan direct het ziekenhuis.

Bloedverlies

Nadat poliepen zijn weggehaald, heb ik na ontlasting wat bloedverlies.

Bij bloedverlies van meer dan een koffiekopje moet u zich tot het ziekenhuis wenden. Ook als dit in de avond of nacht is.

De ontlastingstest was bij mij positief. Wat betekent dat? Ik heb verder geen klachten.

Een positieve uitslag houdt in dat er sporen van bloed zijn gevonden in uw ontlasting. Dit betekent dat u in uw dikke darm ergens hele kleine beetjes bloed verliest. Dit kan komen door poliepen, dikke darm kanker, maar ook door ontstekingen of soms wordt er niets gevonden. Het is een soort rode vlag om verder onderzoek te doen. Ook al hebt u geen klachten. Eventuele afwijkingen willen we in een zo vroeg mogelijk stadium ontdekken.

Darmen reinigen

Wat kan ik als vegetariër/veganist in de avond eten?

Tofu kunt u eten in de avond. Echter veel vleesvervangers bevatten vaak kikkererwten etc. en dus veel vezels. Hetzelfde geldt voor noten. Ook quinoa wordt afgeraden. Wel witte rijst of witte pasta. Melkproducten (yoghurt, kwark, kaas) zijn geen probleem of melkproducten op basis van soja. Eieren mogen ook worden gegeten. De keuze blijft voor een veganistisch dieet wel beperkter.

 

Mag je vanaf 2 uur voor het onderzoek echt helemaal niets meer drinken?

Nee, de laatste twee uur voor het onderzoek mag u niets meer drinken, ook geen kleine slokjes. Dit heeft te maken met het risico op verslikken als u de verdoving voor het onderzoek krijgt. Uw slikreflexen zijn verminderd door de verdoving waardoor dit kan optreden. Volg daarnaast altijd de instructies op die u vanuit het ziekenhuis heeft gekregen.

Ik gebruik middel X en vind dit niet lekker. Zijn er andere middelen?

Op deze website vind je onder laxeren en darmen reinigen welke mogelijkheden er zijn om de darm te reinigen.

Gaan er nuttige bacteriën en micro-organismen verloren tijdens het laxeren?

Door het laxeren spoelen alleen de grote vaste stukken ontlasting weg.

Mag ik nutridrink drinken in een vezelarm dieet?

Tot aan de voorbereiding met het laxeermiddel mag u Nutridrink blijven gebruiken. Daarna liever niet meer. Nutridrink bevat melkproducten die niet mogen worden genomen vanaf het moment dat u met het laxeermiddel start tot aan de coloscopie.

Meer over laxeren.

Meer over vezelarm dieet.

Wanneer gebruik je een klysma?

Als de darmen nog niet helemaal leeg zijn, kun je met een klysma de laatste resten weghalen. Soms is het alleen nodig de endeldarm te bekijken. In dat geval is een klysma vaak voldoende.

Gastrocopie

Wordt er bij een gastroscopie ook naar de keel gekeken?

De focus van een gastroscopie is de slokdarm, maag en dunne darm. Dit is het expertise gebied van de MDL-arts. De MDL-arts zal wel naar uw keel kijken tijdens het onderzoek, maar de KNO-arts heeft op dit gebied meer expertise dan de MDL-arts.

Narcose/roesje

Ik ben bezig zwanger te worden en krijg nu een roesje. Kan dit kwaad?

Het roesje heeft hier geen effect op.

In welk ziekenhuis kan ik een volledige narcose krijgen?

Als u denkt dat het standaard roesje met slaapmiddel mogelijk bij u onvoldoende werkt, bespreek dit dan tijdens het intake gesprek. Propofol is een alternatief. Hierbij wordt door een anesthesiemedewerker een middel gegeven, waarbij de diepte van de slaap beter gecontroleerd en dieper gegeven kan worden vergeleken met het standaard roesje. De meeste ziekenhuizen bieden dit tegenwoordig aan. Belangrijk is om dit van tevoren goed aan te geven.

Verhoogt een roesje het risico op een longontsteking?

Het risico op een longontsteking tijdens het darmonderzoek hangt samen met het roesje dat wordt gegeven, en geldt met name voor ouderen. Overigens is dit risico heel erg klein.

.

Poliepen

Kan het verwijderen van poliepen tot diarree leiden?

Het verwijderen van poliepen leidt nooit tot diarree. Een scopie daarentegen kan wel diarree tot gevolg hebben. Echter altijd van korte duur. Neem contact met uw huisarts op bij aanhoudende diarree.

Waarom zit er 6 jaar tussen mijn eerste darmonderzoek en mijn tweede?

De termijn waarop een controle darmonderzoek dient plaats te vinden, wordt bepaald aan de hand van het aantal gevonden poliepen, de grootte van de gevonden poliepen, de locatie van de gevonden poliepen en de samenstelling van de gevonden poliepen. Elk item levert bepaalde punten op en bij de totaalscore hoort een advies omtrent de termijn.

Ontlasting

Er is bloed in mijn ontlasting gevonden. Hoe lang duurt het voor ik een oproep krijg?

U krijgt automatisch een oproep via het RIVM voor een intake gesprek bij een gecertificeerd coloscopie centrum. Tijdens de intake wordt alles met betrekking tot de coloscopie inclusief voors en tegens uitgelegd. De wachttijd voor de intake bedraagt ongeveer 1 week. Ongeveer 2 weken later is de coloscopie. U hoeft dus niets te doen. De oproep krijgt u automatisch via het RIVM.

Nadat poliepen zijn weggehaald, heb ik na mijn ontlasting wat bloedverlies.

Bij bloedverlies van meer dan een koffiekopje moet u zich tot het ziekenhuis wenden. Ook als dit in de avond of nacht is.

Mijn ontlastingspatroon is helemaal van slag na de coloscopie. Moet ik me zorgen maken?

Het kan inderdaad zo zijn dat uw ontlastingspatroon na een coloscopie tijdelijk iets veranderd. Als uw verdere eet- en drinkpatroon niet zijn veranderd, moet dit weer herstellen. Indien er geen verbetering in zit, kunt u het beste contact opnemen met diegene die uw coloscopie heeft verricht.

Mijn ontlasting komt maar langzaam op gang na een onderzoek. Klopt dit?

Het klopt inderdaad dat uw ontlasting maar langzaam op gang komt na het onderzoek als u gaat eten.

De ontlastingstest was bij mij positief. En nu?

Een positieve uitslag houdt in dat er sporen van bloed zijn gevonden in uw ontlasting. Dit betekent dat u in uw dikke darm ergens hele kleine beetjes bloed verliest. Dit kan komen door poliepen, dikke darm kanker, maar ook door ontstekingen of soms wordt er niets gevonden. Het is een soort rode vlag om verder onderzoek te doen. Ook al hebt u geen klachten. Eventuele afwijkingen willen we in een zo vroeg mogelijk stadium ontdekken.

Hoe lang duurt het voordat de onlasting weer op gang komt na het darmonderzoek?

Meestal komt de ontlasting de dag na het darmonderzoek weer op gang. Dit kan een paar dagen langer duren, zeker als de ontlasting voorheen ook al moeizaam kwam.

Vezelarm dieet

Wat kan ik wel en niet eten bij een vezelarm dieet?

Bekijk hier het lijstje met producten die u kunt eten en producten die u beter kunt vermijden tijdens een vezelarm dieet. Volg daarnaast altijd de instructies op die u vanuit het ziekenhuis heeft gekregen t.a.v. een vezelarm dieet. Meer informatie over het vezelarm dieet.

Mag ik kruiden of specerijen gebruiken tijdens een vezelarm dieet?

Ja, je mag kruiden of specerijen gebruiken tijdens een vezelarm dieet. Waar men het meeste last van heeft tijdens een coloscopie zijn vezels en pitjes die het zicht belemmeren en het afzuigkanaal van de endoscoop kunnen verstoppen. Volg altijd de instructies die u vanuit het ziekenhuis heeft meegekregen voor een vezelarm dieet. Bekijk deze pagina op onze website over het vezelarm dieet.

Zwangerschap

Ik ben bezig zwanger te worden en krijg nu een roesje. Kan dit kwaad?

Het roesje heeft hier geen effect op.

Ik ben zwanger, kan ik een darmonderzoek ondergaan?

Ja, je kunt een coloscopie ondergaan als je zwanger bent. Maar alleen als het echt noodzakelijk is. Het is aan te bevelen het darmonderzoek uit te stellen tot in het 2e trimester. Belangrijk is dat je tijdens en na het onderzoek niet op je rug gaat liggen omdat dit druk op bloedvaten kan geven. Een roesje kan wel, maar is niet gebruikelijk.