(function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o), m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga');ga('create', 'UA-36183148-3', 'auto'); ga('send', 'pageview');
Na afloop van het inwendige darmonderzoek slaap je uit op een uitslaapkamer van het ziekenhuis. Als je voldoende wakker bent, mag je naar huis. Meestal is dat ongeveer één à anderhalf uur na afloop van het onderzoek.
Door het roesje kun je langere tijd nog wat slaperig of suffig zijn. Zorg er daarom voor dat er iemand is die je naar huis brengt. Je mag namelijk de eerste 24 uur niet deelnemen aan het verkeer, ook niet lopend of op de fiets.
Na het darmonderzoek komt de specialist of verpleegkundige langs voor een nabespreking van het darmonderzoek. Ook dan is het fijn als er iemand bij is omdat je zelf nog wat slaperig bent en je wellicht niet alles meekrijgt van wat er verteld wordt.
Het kan zijn dat de arts tijdens het darmonderzoek poliepen heeft verwijderd, of divertikels, een gezwel, kleine zweertjes of een ontsteking heeft gezien. In de meeste gevallen is een biopt genomen en is nog niet precies duidelijk wat de diagnose is. Meestal duurt dat een week.
Als het nodig is, krijg je een vervolgafspraak. Je huisarts krijgt ook een rapport van het darmonderzoek.