Wat gebeurt er bij een endoscopie?
Bij een endoscopie gaat de arts met de endoscoop via een lichaamsopening naar binnen. Zo kan hij bijvoorbeeld via je mond in je maag en luchtwegen kijken en kan hij via de anus de binnenkant van de dikke darm bekijken.
Endoscopieën hebben eigen namen
Er zijn endoscopieën voor de verschillende plekken in je lichaam.
- Een endoscopie van de dikke darm noem je een coloscopie (of colonoscopie)
- Een endoscopie van de maag noem je een gastroscopie
- Een endoscopie van de slokdarm noem je een oesofagoscopie
- Een endoscopie van het sigmoïd (laatste deel van de dikke darm) noem je sigmoïdoscopie
- Een endoscopie van de endeldarm noem je proctoscopie of rectoscopie
Wanneer krijg je een endoscopie?
Als de arts verwacht een ontsteking, vernauwing, een poliep, lekkende bloedvaatjes of een gezwel aan te treffen, kan hij een endoscopie adviseren.
Hoe gaat een endoscopie in zijn werk?
In sommige gevallen moet je voor de endoscopie laxeren, bijvoorbeeld bij een coloscopie of sigmoïdoscopie. In dit geval moeten je darmen schoon zijn. Voor een endoscopie mag je over het algemeen niet eten, maar ook als je onder narcose gaat of een ruggenprik krijgt, moet je nuchter zijn. Als je alleen een plaatselijke verdoving krijgt hoeft dat niet.
Is pijnbestrijding mogelijk?
Afhankelijk van het ziekenhuis, de soort endoscopie en je eigen voorkeur krijg je wel of geen roesje, narcose, ruggenprik of een plaatselijke verdoving. Bespreek daarom altijd van tevoren de mogelijkheden van pijnbestrijding.
Hoe lang duurt het onderzoek?
Reken voor het darmonderzoek, inclusief voorbereiding, een dag, waarvan een halve dag in het ziekenhuis. Het ziekenhuis rekent hiervoor een dagopname. Het darmonderzoek zelf duurt niet zo lang, maar ook dit verschilt per type endoscopie. Een coloscopie bijvoorbeeld, duurt ongeveer een half uur. De voorbereiding per endoscopie is ook verschillend.