(function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o), m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga');ga('create', 'UA-36183148-3', 'auto'); ga('send', 'pageview');Ontlastingsonderzoek - allesoverdarmonderzoek.nl

Goed voorbereid naar een coloscopie

brochure2

Alles over het ontlastingsonderzoek

Hieronder vind je alle vragen en antwoorden over het ontlastingsonderzoek. Staat je vraag er niet tussen, stel je vraag dan aan de MDL-arts.

Wanneer moet ik een ontlastingsonderzoek?
Wat gebeurt er bij bloed in de ontlasting?
Wie voert het onderzoek uit?
Hoe werkt mijn darmflora?
Wat is ontlasting eigenlijk precies?
Bevolkingsonderzoek

Wanneer moet ik een ontlastingsonderzoek?

Wanneer je regelmatig pijn in je buik hebt, andere darmklachten of bloedarmoede, kan de huisarts een ontlastingsonderzoek laten doen. Dit onderzoek is makkelijk, snel en kun je vanuit huis doen. Thuis doe je wat ontlasting in een potje en stuurt het op naar het laboratorium. Daar onderzoeken ze je poep. Hoe ziet dat er uit? Hard, zacht, met of zonder stukjes? Hoe is de kleur? Donker, licht? Zitten er bacteriën, parasieten of ontstekingscellen.

Wat gebeurt er bij bloed in de ontlasting?

Bij bloed in de ontlasting, verwijst de arts je door voor een inwendig dikke-darmonderzoek, een coloscopie. Met de uitslag van de coloscopie, kan de arts een definitieve diagnose stellen en de bijbehorende behandeling starten.

Alle andere factoren zoals de kleur van je poep, de dikte en wel of geen stukjes in de ontlasting zeggen iets over de gezondheid van je darmflora.

Wie voert het onderzoek uit?

In Nederland zijn verschillende speciale laboratoria waar de ontlasting onder de microscoop wordt onderzocht. De uitkomsten van dit ontlastingsonderzoek zeggen iets over mogelijke infecties en darmontstekingen, de darmfunctie en eventueel poliepen/tumoren. Maar met een coloscopie stellen ze pas de definitieve diagnose.

Hoe werkt mijn darmflora?

Je darmflora bestaat uit zogenoemde micro-organismes. Deze organismes voorkomen dat ziekteverwekkende organismes zich in de darm nestelen en zich vermenigvuldigen.

Wat is ontlasting eigenlijk precies?

Ontlasting (of faeces) is restafval van voedsel, gisting- , rotting- en afbraakproducten van de gal en bacteriën en afscheidingsproducten van de dikke darm (water, zouten en slijm). De endeldarm ‘verzamelt’ de ontlasting totdat je het gevoel krijgt dat je moet poepen. Uiteindelijk bestaat ontlasting voor meer dan 75 procent uit water.

Meer weten over (gezonde) poep? www.lovepoep.nl

Bevolkingsonderzoek

Inmiddels is in Nederland een groot bevolkingsonderzoek naar darmkanker gestart. Mensen tussen de 55 en 75 jaar krijgen thuis een oproep om wat ontlasting in een potje op te sturen. Deze wordt onderzocht op hele kleine hoeveelheden bloed. Bij bloed in de ontlasting, ontvangt de deelnemer aan het onderzoek een uitnodiging voor een vervolgonderzoek door middel van een coloscopie om zo darmkanker of poliepen uit te sluiten dan wel vroegtijdig te kunnen behandelen.

Meer over het bevolkingsonderzoek.

Meer over je spijsvertering.