Waarom een coloscopie?
De arts kiest voor een coloscopie om de oorzaak te achterhalen van bijvoorbeeld bloed in de ontlasting, buikpijn, chronische diarree of een verandering in de ontlasting.
Het kan ook zijn dat een afwijking is gezien op een röntgenfoto of een CT-scan. De arts kan op basis hiervan ook besluiten over te gaan tot een coloscopie.
Wat kan de arts tijdens het darmonderzoek tegenkomen?
De MDL-arts kan tijdens het onderzoek verschillende afwijkingen tegenkomen.
Divertikels
Divertikels zijn kleine uitstulpingen in de wand van de dikke darm. Meestal geven zij geen klachten maar ze kunnen soms ontsteken als er ontlasting achterblijft. Heel soms kan er een bloeding uit ontstaan.
Ziekte van Crohn en colitis ulcerosa
De ziekte van Crohn en colitis ulcerosa zijn chronische ontstekingsziekten van de darm. De arts ziet dat door een ontsteking van de darmwand met zweertjes die samen kunnen gaan met ernstige diarree.
Poliepen
Poliepen zijn meestal goedaardige, uitgroeisels van het dikke darmslijmvlies die overal in de dikke darm kunnen zitten. De meeste poliepen geven geen klachten. Maar als ze groter worden, kunnen ze kwaadaardig worden. Daarom is het verstandig ze op tijd te laten verwijderen.
Darmkanker
Elk jaar krijgen ongeveer 13.000 Nederlanders de diagnose darmkanker. Wanneer de arts tijdens de coloscopie een gezwel ziet, neemt hij een biopt daarvan en stuurt dit aan het laboratorium voor nader onderzoek. De uiteindelijke diagnose duurt ongeveer een week.
Darmkanker screening
Inmiddels is een een bevolkingsonderzoek gestart naar darmkanker. Mensen tussen de 55 en 75 jaar krijgen een oproep om een testje te doen in hun ontlasting en deze op te sturen naar een laboratorium. Het laboratorium kijkt dan of er bloed in de ontlasting zit. Is dat het geval, dan krijgt de persoon in kwestie een uitnodiging voor een coloscopie om daarmee de definitieve diagnose te stellen. Het is belangrijk darmkanker vroegtijdig op te sporen. Dan is het namelijk nog goed te behandelen.
Uiteindelijk heeft maar een heel klein deel van de personen met een positieve ontlastingstest ook daadwerkelijk darmkanker.
- Meer informatie over darmkanker
- Meer informatie over het bevolkingsonderzoek – RIVM