(function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o), m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga');ga('create', 'UA-36183148-3', 'auto'); ga('send', 'pageview');Bevolkingsonderzoek - allesoverdarmonderzoek.nl

Goed voorbereid naar een coloscopie

brochure2

Bevolkingsonderzoek

Waarom een bevolkingsonderzoek naar darmkanker?

Bij vroegtijdige ontdekking van de darmkanker, is de kans op genezing groter en de behandeling minder zwaar. Het bevolkingsonderzoek kan op termijn per jaar 2.400 sterfgevallen helpen voorkomen. Het bevolkingsonderzoek start in januari 2014 en loopt in elk geval tot 2019 door.

Voor wie is het onderzoek?

Alle mannen en vrouwen van 55 tot en met 75 jaar krijgen elke twee jaar een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek darmkanker. Meedoen is gratis en vrijwillig.

Hoe ziet het onderzoek eruit?

Het gaat er hierbij om of er bloed in de ontlasting zit. Bloed in de ontlasting is niet altijd met het blote oog zichtbaar. Deelnemers aan het onderzoek krijgen het verzoek wat poep op te sturen. Wordt daarin bloed gevonden, dan kan dat wijzen op poliepen of darmkanker. Met een inwendig darmonderzoek worden die poliepen opgespoord en verwijderd. Het duurt doorgaans een aantal jaren voordat poliepen uitgroeien tot kanker, als ze dat al doen.

Meer informatie over het bevolkingsonderzoek naar darmkanker vindt u op de website van het RIVM