(function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o), m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga');ga('create', 'UA-36183148-3', 'auto'); ga('send', 'pageview');
Tijdens de coloscopie lig je op je linkerzij op de onderzoeksbank. De arts brengt de endoscoop via de anus in je endeldarm en schuift de endoscoop voorzichtig verder de darm in. Het onderzoek start echt op het moment dat de endoscoop bij het laatste deel van de dikke darm en begin van de dunne darm is. De arts trekt dan de endoscoop rustig terug.
Soms is de darmwand of het slijmvlies van de darm niet goed te zien. Dan blaast de arts via de endoscoop lucht in je darm. De darm gaat daardoor wijd openstaan. Hierdoor kun je darmkrampen krijgen, waardoor je winden laat. Laat deze gewoon gaan, dit is heel normaal. Als je het tegenhoudt, is het pijnlijker.
In de meeste ziekenhuizen kun je bij het inwendige darmonderzoek, de coloscopie, kiezen voor een roesje. Bespreek dit altijd van tevoren met de arts. Het effect van een roesje verschilt overigens per persoon. Sommige mensen vallen in slaap, anderen zijn alleen wat versuft. Het kalmerende medicijn spuit de verpleegkundige via een infuus in. In sommige ziekenhuizen is een anesthesist beschikbaar waardoor je gedurende het darmonderzoek echt even helemaal weg bent, maar daarna ook snel weer bij, zodat je zelf naar huis kunt.
Het onderzoek duurt ongeveer 15 tot 30 minuten. Wanneer de arts tijdens het onderzoek ingrepen uitvoert, duurt het onderzoek langer.