(function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o), m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga');ga('create', 'UA-36183148-3', 'auto'); ga('send', 'pageview');Voor de coloscopie - allesoverdarmonderzoek.nl

Voor de coloscopie

Waarom moeten mijn darmen schoon zijn?

Voor het inwendig darmonderzoek, de coloscopie, is het heel belangrijk dat de darm schoon is. Blijkt dit tijdens het onderzoek niet het geval, kun je weer naar huis en mag je een nieuwe afspraak maken. Als de darm niet schoon is ziet de arts ook niet genoeg om een juiste diagnose te kunnen stellen, bovendien kan de endoscoop verstopt raken. Het onderzoek van een niet schone darm duurt langer door het extra spoelen en afzuigen. Een goede voorbereiding is zeer belangrijk. Je kunt het vergelijken met autorijden met slecht zicht en met goed zicht.

Bereid je goed voor op het inwendig darmonderzoek

De precieze voorbereiding van dit darmonderzoek verschilt per ziekenhuis, maar in hoofdlijnen is het vrijwel overal hetzelfde. Elk ziekenhuis heeft zijn eigen voorlichtingsbrochures met eigen richtlijnen en adviezen. Lees deze goed door.

Eerste gesprek

Na verwijzing van de huisarts of medisch specialist krijg je meestal een afspraak op de polikliniek van de afdeling Endoscopie voor een intakegesprek. De endoscopie-medewerker of de MDL-arts zelf geeft informatie over de voorbereiding, het verloop en de nazorg van de coloscopie. Gebruik de gesprekstips voor bij de arts en gesprekstips voorbereiding om al je vragen te stellen.

Reinigen

Het allerbelangrijkste van het darmonderzoek is het reinigen van de darm. Een niet goed gereinigde darm kan niet adequaat beoordeeld worden en duurt langer. Na het gesprek krijg je een recept mee om een laxeermiddel bij de apotheek te halen. Omdat de smaak per middel behoorlijk verschilt (van sinaasappel naar zoutig) en je er ongeveer 2 tot 4  liter van moet drinken, kan dit vervelend zijn. Gebruik de tips.

Een dag voor het onderzoek, begin je met het laxeren met een laxeermiddel. Een aantal dagen eerder ben je al gestart met een vezelarm dieet.