(function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o), m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga');ga('create', 'UA-36183148-3', 'auto'); ga('send', 'pageview');Wat is een virtuele coloscopie?

Goed voorbereid naar een coloscopie

brochure2

Wat is een virtuele coloscopie?

Een virtuele coloscopie is een darmonderzoek uitgevoerd met een CT- of MRI-scan. Steeds vaker gebruiken ziekenhuizen deze ‘virtuele coloscopie’ om de darmen nauwkeurig te onderzoeken op darmkanker.

Dit virtuele darmonderzoek is minder belastend voor jou als patiënt. Het enige nog vervelende is dat met een buisje via de anus CO2-gas in de darmen wordt geblazen, waardoor de darmplooien ontspannen. De CT- of MRI-scan kan de darmen zo goed in beeld brengen en eventuele afwijkingen opsporen. Door de lucht die in je darmen, kun je wel even last hebben van buikpijn en winderigheid.

Van buitenaf

Met een CT- of MRI-scan speurt de arts als het ware van buitenaf in de darm naar onder andere poliepen, ontstekingen van de dikke darm en uitstulpingen. Hierbij is geen slang (endoscoop) nodig zoals bij het inwendig darmonderzoek, de coloscopie. De kans op darmperforatie is hierdoor kleiner.

Voorbereiding

De voorbereiding voor een virtuele coloscopie is minder intensief dan bij een inwendige coloscopie. De darmen hoeven namelijk niet helemaal leeg te zijn. De arts of verpleegkundige geeft aan hoeveel laxeermiddel nodig is en hoe lang je vezelarm moet eten. Meestal is dat maar een dag. Een roesje is ook niet nodig bij deze vorm van darmonderzoek. Je kunt na het onderzoek meteen naar huis. Bij een CT-scan moet je voor het onderzoek wel een contrastmiddel innemen zodat eventuele afwijkingen duidelijk zichtbaar zijn.

Voor wie?

De virtuele coloscopie is een goed alternatief voor senioren die lichamelijk minder vitaal zijn. Hoewel de dosis röntgenstraling bij een CT-scan niet hoog is, wordt deze methode over het algemeen niet toegepast bij kinderen. De MRI-scan kan zowel bij kinderen als volwassenen worden ingezet.

Poliepjes

Een nadeel van de CT-scan is dat kleine poliepjes lastiger zijn op te sporen. Mocht de arts de poliepjes wel zien, dan kan hij deze ook niet direct verwijderen. Mocht de arts onregelmatigheden aantreffen in je darmen, dan is de kans groot dat je alsnog een verwijzing krijgt voor een inwendige coloscopie. Bij een inwendige coloscopie brengt de arts een endoscoop via de anus naar binnen.

Mocht je meer willen weten over deze ‘virtuele coloscopie’, vraag er naar tijdens het consult. De arts legt je uit waarom dit onderzoek voor jou wel of niet geschikt is en of het in jouw ziekenhuis mogelijk is.