(function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o), m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga');ga('create', 'UA-36183148-3', 'auto'); ga('send', 'pageview');Nieuws - allesoverdarmonderzoek.nl

Goed voorbereid naar een coloscopie

brochure2

04 april 2017, bron: MDL Stichting

Ieder jaar organiseert de Maag Lever Darm Stichting nationale Poepdag, om het belang van achteromkijken te benadrukken. In 2017 is Nationale Poepdag op woensdag 12 april.

De Stichting wil hiermee het poeptaboe doorbreken. Want je poep zegt veel over je gezondheid, maar we praten er liever niet over.

Zo is er dit jaar de feestelijke lancering van het POP-UP PoepPaleis: een verrassend interactief spijsverteringskanaal, die op een vrolijke en laagdrempelige manier een lastig onderwerp bespreekbaar maakt voor kinderen. Het Poeppaleis is op woensdag 12 april te vinden op het Eemplein in Amersfoort.

Meer lezen over het Poeppaleis

Meer over de nationale Poepdag

4 april 2017, bron: Nu.nl

Patiënten waarbij het vermoeden bestaat dat ze de ziekte van Crohn of een andere chronische darmontsteking hebben, kunnen in de toekomst met alleen een poepmonster de diagnose gesteld krijgen. Eerder moest een patiënt standaard een uitgebreid onderzoek ondergaan.

De coloscopie (onderzoek met behulp van een endoscoop) is alleen nog nodig wanneer een sterke verdenking bestaat.

(meer…)

14 februari 2017, Bron: Erasmus MC

‘Onderzoekers van de afdeling Maag-, Lever- en Darmziekten van het Erasmus MC hebben ontdekt dat het afweersysteem in de darmen een stofje aanmaakt dat ervoor zorgt dat de miljarden bacteriën die in de darmen leven daar ‘liefdevol’ worden gekoesterd. Zij publiceren over dit biochemische proces in de nieuwste editie van het toonaangevende wetenschappelijk tijdschrift Immunity dat op Valentijnsdag is verschenen.’

(meer…)

10 februari 2016, bron: LUMC

Voortaan kunt u ook in Nederland ontlasting doneren. Vanaf deze maand is de Nederlandse Donor Feces Bank (NDFB) gevestigd in het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). Deze fecestransplantatiebank, oftewel ‘poepbank’, biedt uitkomst bij terugkerende darminfecties.

Mensen met speciale darmaandoeningen, zoals de darminfectie Clostridium difficile, krijgen namelijk ontlasting van een donor met gezonde darmflora.

(meer…)

09 februari 2016, bron: MLDS

Met 15.550 nieuwe diagnoses in 2015 is darmkanker de meest voorkomende kankersoort in Nederland. 8.870 mannen en 6.680 vrouwen kregen vorig jaar deze diagnose. Dit blijkt uit voorlopige cijfers uit de Nederlandse Kankerregistratie, uitgebracht door het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL).

Het aantal diagnoses is toegenomen, doordat darmkanker eerder wordt opgespoord. Dat is belangrijk, want wanneer de ziekte in een vroeg stadium wordt ontdekt dan is de kans op genezing groter.

(meer…)

Bron: Erasmus MC, 17 juni 2015

Het succes van darmkankerscreening valt of staat met de kwaliteit van het kijkonderzoek in de dikke darm (coloscopie). Hoe kundiger de arts die het onderzoek doet en hoe beter de gebruikte instrumenten, des te groter de kans dat gescreende personen darmkankervrij blijven.

Kijkonderzoeken van betere kwaliteit zijn per saldo bovendien niet duurder. Dat alles blijkt uit onderzoek van het Erasmus MC, gepubliceerd in het vakblad Jama.

(meer…)

De elektronische neus begint aardig rond te snuffelen in de medische wereld. Het apparaatje heeft onlangs weer laten zien darmontstekingen te kunnen ‘ruiken’. Hoe staat het met de technologie? Kunnen we de elektronische neus binnenkort verwachten in het ziekenhuis?
(meer…)

Bron: www.nu.nl, 18 december 2014

‘Artsen van het VUmc maken gebruik van donorpoep van de Amerikaanse non-profitorganisatie OpenBiome. Het bedrijf heeft een “poepbank” met betaalbare en gecontroleerde donorpoep. Voorheen moest er per patiënt gezocht worden naar een geschikte donor.

(meer…)

Bron: De Morgen, BBC, De Guardian

Een experiment van de universiteit van Pittsburgh werpt een licht op hoe schadelijk ons westerse voedingspatroon kan zijn voor onze darmen. Een groep Afro-Amerikanen en een groep Afrikanen wisselden twee weken lang van dieet. In die korte periode waren de gevolgen voor hun gezondheid al aanzienlijk – in het voordeel van de Afro-Amerikanen.

(meer…)