‘Poepmonster alternatief voor inwendig darmonderzoek om Crohn uit te sluiten’

4 april 2017, bron: Nu.nl

Patiënten waarbij het vermoeden bestaat dat ze de ziekte van Crohn of een andere chronische darmontsteking hebben, kunnen in de toekomst met alleen een poepmonster de diagnose gesteld krijgen. Eerder moest een patiënt standaard een uitgebreid onderzoek ondergaan.

De coloscopie (onderzoek met behulp van een endoscoop) is alleen nog nodig wanneer een sterke verdenking bestaat.

Volgens de onderzoekers uit het VUmc is de nieuwe IS-pro techniek een snelle techniek die in elk ziekenhuis en laboratorium toegepast kan worden.

“De techniek maakt de diagnose voor artsen en voor de patiënten met een vermoedelijk inflammatory bowel disease (IBD), een ontstoken darm, simpeler. In plaats van eerst een coloscopie te doen en een dagenlange bacteriekweek, kan de huisarts nu een poepmonster opsturen waarmee in bijna negen van de tien keer de ziekte is uit te sluiten.”

“En alleen als een monster IBD aantoont, gaat een patiënt door voor een coloscopisch onderzoek”, zegt medisch microbioloog dr. Dries Budding.

Poeptest

Tijdens de poeptest wordt de samenstelling van de bacteriën in de darm gecontroleerd. Deze samenstelling is anders bij patiënten met een chronische darmontsteking dan bij gezonde mensen. Volgens de onderzoekers kan de nieuwe techniek ervoor zorgen dat patiënten met de ziekte van Crohn of een andere chronische darmontsteking tijdig kunnen starten met therapie.

Volgens de onderzoekers zou ook het verloop van de aandoeningen beter en eenvoudiger te monitoren zijn, wat zeer belangrijk is bij chronische darmontstekingen.