(function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o), m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga');ga('create', 'UA-36183148-3', 'auto'); ga('send', 'pageview');Laxeermiddelen - allesoverdarmonderzoek.nl

Goed voorbereid naar een coloscopie

brochure2

Laxeermiddelen

Welke laxeermiddelen zijn er om je darmen te reinigen?

In voorbereiding op het inwendig darmonderzoek gebruik je een laxeermiddel om je darmen te reinigen. Er bestaan verschillende laxeermiddelen.

Een arts kan kiezen uit Picoprep, Phosphoral, Moviprep, KleanPrep, Colofort, Eziclen, Pleinvu en Endofalk. De laxeermiddelen zijn verschillend in werkingsmechanisme. Meestal heeft een ziekenhuis een voorkeur voor een of twee middelen. Het is belangrijk om het laxeermiddel volgens het schema van het ziekenhuis in te nemen.

Bittere nasmaak

Het reinigen van de darmen voor het inwendig darmonderzoek kan belastend zijn. Enerzijds omdat je soms veel van het laxeermiddel in korte tijd moet drinken. Anderzijds omdat je vaak naar het toilet moet. Ook kan de smaak van het laxeermiddel minder prettig zijn waardoor de kans bestaat dat je misselijk wordt of zelfs moet overgeven. Hoe de voorbereiding ervaren wordt, is per persoon verschillend.

Door deze laxeerdrank moet je regelmatig naar het toilet. Je kunt buikkrampen krijgen en je poep wordt dunner en waterig.

Welk laxeermiddel?

Elk ziekenhuis heeft een eigen voorkeursmiddel. Sommige ziekenhuizen kiezen voor een middel waarbij je 2 tot 4 liter laxeermiddel moet drinken en het andere ziekenhuis kiest voor een middel waar je 300 of 1 liter laxeermiddel van moet drinken. Heb je echter problemen met het voorgeschreven laxeermiddel, bespreek dit dan met je behandelend arts om te kijken of alternatieven eventueel geschikt zijn.

Soms lukt het niet de hoeveelheid vloeistof te drinken door misselijkheid of zelfs braken. In dit geval kan de verpleegkundige door de neus of mond een dun slangetje in de maag brengen en hier doorheen het laxeermiddel geven.

Meer over het laxeren.

Gebruik je medicijnen?

Zorg er wel voor dat de arts op de hoogte is van eventuele medicijnen die je gebruikt. Medicijnen kunnen namelijk verkeerd reageren met de darmvoorbereiding voor het inwendig darmonderzoek.