Bron: www.nu.nl, 18 december 2014
‘Artsen van het VUmc maken gebruik van donorpoep van de Amerikaanse non-profitorganisatie OpenBiome. Het bedrijf heeft een “poepbank” met betaalbare en gecontroleerde donorpoep. Voorheen moest er per patiënt gezocht worden naar een geschikte donor.
De behandeling met gedoneerde uitwerpselen van OpenBiome kost 250 dollar (ongeveer 200 euro). Dat is een stuk goedkoper dan de bestaande behandeling met antibiotica, die kuur kost circa 400 euro. “Soms komt de infectie terug en dan helpt dat eerste medicijn niet meer en moeten we overstappen op een ander middel dat 1.500 euro per behandeling kost”, aldus arts-onderzoeker Yvette van Beurden.
“Maar nog belangrijker zijn de bijwerkingen voor de patiënt. De poeptransplantatie helpt de patiënt veel sneller van zijn problemen af.” Een poeptransplantatie kan de oplossing zijn voor patiënten met een hardnekkige, terugkerende bacteriële infectie (en de bijbehorende diarree) die niet reageren op antibiotica.
De eigen ontlasting wordt bij de patiënt verwijderd, daarna wordt de poep van een gezonde donor ingebracht. Zo komt de darmflora van de patiënt snel in balans. De aanpak blijkt zeer effectief te zijn. Het genezingspercentage na een eerste transplantatie ligt op 81,3 procent. Na een eventuele tweede behandeling is dit 93,8 procent. De huidige therapie die momenteel standaard is, heeft een genezingspercentage van slechts 30,8 procent. Met een sonde wordt de donorpoep via de mond in het darmkanaal gebracht.
Er loopt momenteel een onderzoek om een patiëntvriendelijkere manier hiervoor te vinden. Onderzoekers werken aan een capsule waarmee de poep op de juiste plek terecht komt. “Misschien gaan we wel richting een soort “Super-Yakult”, een drankje met de gewenste bacteriën, die in de darm zijn goede werking kan doen. Dat zou voor de patiënt een grotere verbetering zijn.”’